Nieuws

GRONINGEN – Oost-Europese bendes zijn actief langs de Nederlandse snelwegen. Ze stelen diesel van collega-vrachtwagenchauffeurs. Ook brandstof van boerenerven en loonbedrijven verdwijnt vaak in tanks van Oostbloktruckers.

Op parkeerplaatsen en industrieterreinen tappen de bendes brandstof van collega-chauffeurs af. Soms zelfs op klaarlichte dag, zegt Michiel Pouwels, directeur belangenbehartiging bij Cumela Nederland. Dit is de brancheorganisatie voor ondernemers in grondverzet, agrarisch loonwerk en infrastructuur. Ook landbouworganisatie LTO is – op boerenerven – bekend met deze praktijken.

Busje
,,De bendes zijn goed georganiseerd”, weet Pouwels. ,,Ze gaan op pad in groepen van zo’n drie tot vijf vrachtwagens en een begeleidend busje met twee of drie brandstofdieven erin.” In het busje zit tevens een groot vat voor de opvang van de gestolen diesel.

,,De dieven legen onderweg de tanks van collega’s en gooien de tanks van de bende-vrachtwagens en hun eigen VW- of Chrysler-busje weer vol. Meestal gebeurt dit ’s avonds of ’s nachts.” De diefstal valt bijna niemand op, zegt Pouwels. ,,Het ziet er vaak uit als onderhoud, dus niemand zegt er wat van.” De praktijken vinden in heel Nederland plaats. ,,Ook in Noord-Nederland, bleek uit een enquête van ons.”

Zwarte handel
Diesel wordt ook met duizenden liters tegelijk van boerenerven gestolen, zegt Maarten Leseman van LTO. Brandstoftanks zijn vaak niet goed afgesloten en worden in de nachtelijke uren leeggepompt. Dit komt ook voor bij loonbedrijven of op bouwplaatsen waar loonbedrijven actief zijn. De diesel belandt vervolgens in de zwarte handel.

Kleine hoeveelheden vinden aftrek bij jongeren met een eigen auto of motor, aldus Leseman. ,,Kunnen ze goedkoop rijden.” Pouwels noemt als bestemming ook drugslaboratoria. ,,Dat vermoeden hebben wij. De politie wil er niets over zeggen. Maar een deel van de gestolen brandstof wordt gebruikt in generatoren in zulke laboratoria.”

Bron: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/strooptocht-langs-tanks-van-truckers-12819443.html